четвъртък, 18 юли, 2024 година.

България ще бъде пресечна точка на два логистични транспортни коридора на НАТО. Споразуменията са подписани на срещата на Алианса във Вашингтон

Италия, Албания, Северна Македония и България ще си сътрудничат в рамките на паневропейския транспортен коридор номер 8. А между Гърция, България и Румъния ще има споразумение, за да може да има: „военна мобилност, укрепване на транспортната свързаност“, посочват от Министерството на отбраната.

Часове преди това в публикация в своя профил гръцкият военен министър Никос Дендиас обяви, че през есента за обсъждане на предвидените действия ще има тристранна среща в Александруполис. От началото на войната в Украйна пристанището там е стратегическо за военните доставки.

В Румъния, на Черно море, ще бъде най-голямата база на НАТО в Европа.

Така нареченият „военен Шенген“ трябва да улесни митническите процедури за транспортиране на оръжието, казаха през февруари експерти пред „Хоризонт“ и прогнозираха засилващата се роля на България за подсилване на Източния фланг на НАТО с ЖП-връзките и автомагистрала „Черно море“.

През февруари, Германия, Нидерландия и Полша подписаха споразумение за бързо трансгранично движение на войски и оръжие от Северно море, през Германия и Полша, до Източния фланг.

Алиансът вече има капацитет да спре руската инвазия, но трябва да се премахнат бюрократичните пречки, каза преди време и командирът на военното логистично командване на НАТО генерал Александър Софранг.