събота, 2 март, 2024 година.

Бежанци в затворническото общежитие „Бойчиновци“ няма да бъдат настанявани. Центърът се закрива от 1 март. Заради породилото се напрежение сред жителите на Бойчиновци и останалите населени места, че мигранти ще бъдат настанявани в бившия поправителен дом, на среща заместник-министърът на правосъдието Георги Николов внесе яснота около ситуацията.

Жителите на Бойчиновци и селата не са съгласни в бившия поправителен дом за бъдат настанявани евентуално бежанци. Новината, тиражирана в последно време в медиите и социалните мрежи, притесни хората. Те бяха дошли в културния дом, за да чуят истината.

Закриването на затворническото общежитие породи напрежение в Бойчиновци

В отговор на писмо от кмета на Бойчиновци Светлин Сретениев до Министерството на правосъдието, от 31 януари тази година, се казва, че след затварянето на затворническото общежитие сградата ще се охранява от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и няма да се настаняват бежанци.

Пред жителите на Бойчиновци същото потвърди и заместник-министърът на правосъдието Георги Николов.

Причините за закриването на затворническото общежитие в Бойчиновци от 1 март е преместването му в затвора във Враца, съобщи главен комисар Ивайло Йорданов, главен директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Към момента на вземане на решение за закриване на затворническото общежитие в Бойчиновци в него е имало 64 лишени от свобода, охранявани от 63-ма служители, поясни директорът Светослав Пенов.

Напрежение в Бойчиновци заради закриване на затворническото общежитие

Издръжката е голяма, като през миналата година за затворниците са похарчени над 663 000 лева. Сградата е остаряла и амортизирана. Само за ремонта на покрива са необходими 960 000 лева без ДДС, уточни Пенов

Жителите на Бойчиновци изразиха мнение, че няма да допуснат бежанци да бъдат настанявани след закриването на бившия поправителен дом.

Повече по темата чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.