вторник, 23 април, 2024 година.

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна тази вечер с ръководители и ученици от Асоциация „Докосни дъгата“ в черногорската столица Подгорица. Те са на посещение в Черна гора от 2 до 7 април по линия на Менторската програма под надслов „Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности”. Целта е обмен на културни практики и традиции.

Учениците посрещнаха вицепрезидента с песента „Йовано, Йованке“ и букет цветя. Те разказаха за посещението си в Черна гора и предстоящите събития в рамките на престоя си. На посещение са ученици и студенти от Велико Търново, Габрово, Смолян, Плевен, Горна Оряховица, Рудозем.

Илияна Йотова сподели на учениците какъв е поводът да бъде в Черна гора, а той е отбелязването на 20-годишнината от катастрофата в река Лим, отнела живота на 12 български деца от Свищов.

Вицепрезидентът добави, че по време на престоя си предстои да обсъди на среща в петък с кмета на община Цетине Никола Джурашкович инициатива за поставяне на паметник на Иван Вазов. По думите й причината за това е, че именно той е българинът, който най-добре обрисува Черна гора и нейният горд народ.

Като част от срещите на учениците с различни институции е предвидено посещение в град Цетине. От страна общината за тях е организиран тур на града и посещение на музеи.

След завръщането си в България младежите ще представят впечатленията си от посещението в Черна гора, като за целта ще бъдат организирани специални срещи в училищата им.