понеделник, 4 март, 2024 година.

Постоянна мярка задържане под стража постанови Районният съд в Сливен на 36-годишен мъж от града, който заля със запалителна течност бившата си приятелка и 2-годишното им дете. Районната прокуратура му повдигна две обвинения – за нарушаване на съдебна заповед за доближаване до бившата му приятелка и за подготовка на двойно убийство. Мъжът е с богато криминално досие, а според пострадалата той е бил агресивен и болезнено ревнив.

В петък сутринта, докато 33-годишната жена води детето си на ясла с колата, бившият ѝ съпруг – Николай Иванов, ги спира на улицата, влиза в автомобила им, вади шише със запалителна течност и ги облива целите.

Съдът в Сливен постанови „задържане под стража“ за мъжа, залял със запалителна течност бившата си приятелка и детето им

„Започна да полива мен, при което се обърна да полива детето. Аз се опитах да му попреча до някаква степен и след това излязох от колата, когато течността беше излята цялата вътре – по таблото, по седалките, върху мен и върху детето ми. Той през цялото време ни се заканваше, че ще ни запали, ще ни изгори живи, той така или иначе щял да влиза в затвора и щял да ни излежи.“

Според разказа на пострадалата през петте години съвместен живот тя често е била удряна, дори и пред детето и за това съдът е разпоредил ограничителна заповед.

„Да, имали сме доста случаи, когато ми е посягал, когато ме е удрял, дори пред детето, но аз бях с него от страх, за да не се случи точно това, което се случи преди няколко дни.“

Жената сподели, че се страхува за своя живот и този на детето, въпреки съдебните решения преди инцидента.

„Шокът, който преживях онзи ден, мога да кажа, че ще го забравя, но в момента ми е притеснено и се страхувам много дали той няма да бъде пуснат и да бъде на свобода, защото ще го направи отново, дори може да се стигне до фатален край.“

Районният съд в Сливен постанови постоянна мярка за задържане. Наблюдаващият прокурор по делото Катя Стаменова коментира, че обвиняемия не е обявил в съдебна зала защо е извършил деянието.

„Нищо не заяви в съдебна зала. Иска да му бъде наложена по-лека мярка. Касае се за две извършени деяния, които са с висока степен на обществена опасност. За неизпълнение на ограничителната заповед законът предвижда 3 години лишаване от свобода. За приготовлението за убийство, което е по-тежко наказуемо, от 1 до 6 години лишаване от свобода.

Мярката за неотклонение може да бъде обжалвана в тридневен срок. Това е пореден случай на домашно насилие в Сливен. Само през декември 2023 година случаите са два, като при единия от тях съдът пусна под парична гаранция обвинения в насилие над съпругата му. В началото на февруари жена бе задържана за домашно насилие над съпруга си. Тя го бе ударила с тесла по главата. Преди да отшуми последния случай с персонажите от този репортаж, в полицейския бюлетин отново излезе информация за задържан 48-годишен мъж в новозагорско село, упражнил домашно насилие върху жената, с която живеел на семейни начала.