четвъртък, 18 юли, 2024 година.

Три пожара гасят горски служители и огнеборци на територията на Североизточното държавно предприятие (СИДП), съобщиха от пресотдела на СИДП. В Държавното ловно стопанство – Паламара огънят е тръгнал от ожъната и запалена нива, на която е имало останала слама. Пожарът е обхванал широколистна гора в землището на село Единаковци, община Хитрино. На терен са пожарникари, горски и хора от кметството. Благодарение на бързата реакция им пожарът вече е овладян. Засегната е площ от 10-15 декара по периферията на гората.

Вторият пожар е в Държавното горско стопанство – Смядово, в широколистната гора край село Черни връх. Възникнал е отново е след запалване на стърнища и слама. На място, освен служители на пожарната, са и два екипа на местното стопанство и Държавно горско стопанство – Шумен. Горските от Държавно горско стопанство – Преслав имат готовност да се включат в овладяването на пожара, допълват от СИДП.

Третият пожар е на територията на Държавно ловно стопанство – Балчик, низов е и гори широколистна гора в землището на село Видно, община Каварна. Огънят е тръгнал от населеното място, прехвърлил е дере и е навлязъл в гората. Два екипа на ловното стопанство и местните огнеборци се борят със стихията. Ръководството на Североизточното държавно предприятие призовава да не се палят стърнища и сухи треви и да се спазват всички мерки, за да бъдат опазени горите от пожари, информират от пресотдела на СИДП.

Както БТА съобщи, областният управител на Шумен Бейнур Ахмед призова за бдителност и спазване на правилата заради повишената опасност от пожари.

Институциите и общините са извършили необходимите превантивни мерки и дейности за недопускане на пожари по време на жътвената кампания в Шуменско, докладваха представителите на държавните институции и общините в областта на 14 юни.

Припомняме, че на 25 юни на заседание на Общинския съвет за намаляване риска от бедствия на територията на община Шумен беше обсъдена темата за готовността на Община Шумен и създадената организация за участие в гасенето на горски и полски пожари.