петък, 12 юли, 2024 година.

Между 1000 и 2000 евро на ден са необходими за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян. На 14 юни т.г., момчето замина да се лекува в клиника в Турция и до момента престоят му струва 60 хиляди евро.

Всичко започва в началото на тази година, когато изведнъж младежът се разболява от обикновен вирус, а на по-късен етап се установява, че страда от лимфобластна левкемия. Цялото семейство е в шок как активният и жизнен до вчера Мариян изведнъж рухва.

Дядото на Мариян, Юри Ковачев, през сълзи разказва за внука си покосен от болестта:

„За два месеца овладяха левкемията. Сега е в ремисия, но от март месец започна да го боли кракът – под коляното. В началото казаха, че е тромбофлебит, но след това го отхвърлиха. Не знаеха какво е и как да го лекуват. Накрая го цепнаха и излезе много гной. Казаха, че има и менингит. … Състоянието му се влоши и се принудихме да тръгнем за Турция. Вярно е, че нямахме пари и трябваше кампания да направим“.

Съученици, учители, близки и приятели на Мариян също са шокирани от лошата новина. Веднага ученици от Професионалната гимназия по техника и технологии „Христо Ботев“ в Смолян отправиха апел към всички българи да помогнат за спасяването на техния съученик Мариян. Организираха и направиха кутии за дарения, които поставиха в търговски обекти във всички квартали на областния град.

Децата описват Мариян, като лъчезарен, отзивчив, любезен и усмихнат. Всички негови съученици искат той отново да се върне в класната стая и догодина, на предстоящия абитуриентски бал да са заедно.

В помощ на Мариян в града бяха организирани поредица от инициативи – базари, дрифт шоу от „Колите на Смолян“, футболен турнир, но средствата са недостатъчни и непосилни за семейство. Преди дни Мариян е посрещнал 18-ия си рожден ден в клиниката в Турция, където дневният престой е между 1000 и 2000 евро.

Пощенска банка

IBAN: BG12BPBI79271041399201

BIC: BPBIBGSF

Получател: Иво Давидов

Основание: за лечение на Мариян Ивов Давидов

Репортаж на Радостина Чернокова в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл на страницата на БНР.