понеделник, 15 април, 2024 година.

В Свищов тази сутрин ще бъде почетена паметта на 12-те деца, които загинаха при автобусна катастрофа в река Лим в Сърбия. Трагедията стана преди 20 години на връщане от ученическа екскурзия в Дубровник. Близките на загиналите деца ще почетат печалната годишнина в Свищов с литургия от 9:00 часа в изградения от фондацията „Ангели от Лим“ параклис „Свети дух“ на гробищата в града, от 10:00 часа е заупокойната панихида.

„Да пазим децата, това е задължение и на държавата, и на обществото“, заяви за БНР Георги Манзаров, баща на загиналия при катастрофата преди две десетилетия в река Лим 18-годишен Юлиян Манзаров: „Всеки ден, по една или друга причина, умират деца и това е най-големият проблем, който се създава, на фона на ниската раждаемост в момента. Всички нормални хора, преди всичко, трябва да обърнат внимание на децата си, на нашето бъдеще, защото ние си режем клона, на който стоим. Апелът ми е към всички – да обърнем повече внимание на децата ни“, призова Георги Манзаров.

Фондацията „Ангели от Лим“, създадена от родителите на 12-те загинали свищовски деца, организира и тази година националния песенен конкурс „Звездици за Лора“, който започва на 5 април. Предстои да бъдат наградени победителите в конкурса за детска рисунка „Три звездички“. Идната седмица ще се проведе футболният турнир „Юлиян Манзаров“ и ще бъдат наградени победителите в ученическия конкурс за есе, посветен на 20-годишнината от трагедията в река Лим.