четвъртък, 18 април, 2024 година.

Открити са 1500 мастербокса цигари

7 души са задържани за 24 часа във връзка с днешната акция на ДАНС и Антикорупционната комисия в Митниците. Сред тях са директорът Петя Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов.

Информацията остава все още неофициална, но е потвърдена от 2 източника – от МВР и от прокуратурата. Детайлите официално ще станат ясни в четвъртък.

Акцията на ДАНС в Митниците – нови подробности

Знае се, че става дума за първото досъдебно производство на новата Антикорупционна комисия, която заработи от 1 март. То е образувано по условията на неотложност и претърсвания е имало на адреси в София, Хасково и област Пазарджик.

Василев: Надявам се, че акцията на ДАНС не е насочена срещу ефективната работа на шефа на МитницитеПо информация на БНР са открити 1500 мастербокса цигари. Схемата, която източниците на БНР описват, е, че става дума за нелегален внос на цигари от Турция на много ниски цени, които се препакетират тук и, вече нелегално, се изнасят за Западна Европа в пъти по-скъпо. Акция на ДАНС в Агенция „Митници“Досъдебното производство се води срещу организирана престъпна група, действала от миналия август, която се занимава с контрабанда, пране на пари, подкупи и длъжностни престъпления.

В четвъртък ще стане ясно дали и кои от седемте задържани – Банкова, Маринов и останалите петима, които по информация на БНР са бивши митнически служители, някои от които и на високи нива – ще бъдат обвинени, за какво и, евентуално, задържани за 72 часа или пуснати с по-леки мерки за неотклонение.

Директорката на „Митниците“ се определи за „първа жертва на Антикорупционната комисия“Преди това прокуратурата ще трябва да получи одобрение на протоколите от тези извършени в неотложност претърсвания от Антикорупционната комисия.

Това трябва да бъде направено от Софийския градски съд. След което следва и да се оповести на кои ще бъдат повдигнати обвинения.

По информация на БНР на адресите, на които днес е имало претърсвания, без този на Петя Банкова, са били намерени големи суми пари и бяло вещество, което вероятно е кокаин.