вторник, 5 март, 2024 година.

Българската застрахователна компания „Лев инс“ получи награда за корпоративно дело-шамар. Тя беше дадена от Коалицията срещу SLAPP делата в Европа. Антинаградата беше обявена на специална церемония в Страсбург. Става дума за делото, което застрахователната компания заведе срещу Mediapool за безпрецедентните 1 млн. лв. На първа инстанция делото завърши в полза на журналистиката. Към „Лев инс“ имаше и призиви да не продължава повече този спор.

Предстои да видим дали компанията ще се вслуша и какво решение ще вземе – вероятно следващите дни ще разберем, каза пред БНР адв. Александър Кашъмов – изпълнителен директор на Програма „Достъп до информация“.

„Лев инс“ загуби на първа инстанция делото за 1 млн. лева срещу „Медиапул“
Започна делото на „Лев инс“ срещу „Медиапул“
Световната асоциация на издателите призова „Лев инс“ да се откаже от иска си срещу „Медиапул“

Според него в случая категорично може да се говори за дело-шамар, макар в решението на съда да не се употребява този термин.

„В крайна сметка се създава съдебна практика и тя е положителна по отношение на свободата на словото“, отбеляза той и припомни какво е дело-шамар:

„Това са дела, които са предназначени да обезкуражат общественото участие и свободата на словото. Действителната цел не е някой да получи обезщетение или някакъв вид удовлетворение за това, че незаконно е бил атакуван публично, а обратното – да обезкуражи определен вид говорене, критика или опит на журналисти, медии, неправителствени организации и граждански активисти да участват в обществения живот. В случая става въпрос за цитиране на министъра на финансите тогава от служебното правителство. Това е отразено в публична стенограма. Това прави казусът още по-абсурден“.

Според адв. Кашъмов тези дела продължават да будят страх. Това означава опасност от автоцензура, която в едно демократично общество е изключително опасна и контрапродуктивна, предупреди той в интервю за предаването „Преди всички“.

„Отдавам и известна надежда на работната група в Министерството на правосъдието. До седмица – най-много две тя трябва да изработи конкретни текстове за изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, точно за да се предвиди една по-бърза писта за решаване на тези дела и ранна възможност за прекратяване“.

Адв. Кашъмов коментира и казуса с Наталия Станчева. При него АЕЦ „Козлодуй“ се отказа от огромния иск, който беше предявил към нея, за уронване на престижа, заради информация, която тя е получила по достъп до информация. Станчева е обикновен гражданин, тя е работила дълги години като медицинска сестра в „незаконно функциониращо лечебно заведение“ към ядрената централа, разказа той. По думите му тя е била уволнена незаконно и тогава е започнала да рови около това. Затова беше наказателната акция срещу нея, уточни Кашъмов.

АЕЦ „Козлодуй“ оттегли иска си за 500 000 лв. срещу своя служителка
Протест след безпрецедентен иск за половин милион лева на АЕЦ „Козлодуй“ срещу бивша служителка
АЕЦ „Козлодуй“ с безпрецедентен иск срещу бивша служителка, сигнализирала за нарушения в централата

„Добрата страна на историята е, че в крайна сметка АЕЦ-ът си получава заслуженото заради това, че е тръгнал да съди гражданка. От друга страна нещата изглежда си остават същите, което е изключително проблематично за това как функционират институциите в България. Това поражда сериозни въпроси за силите на държавата да се справи с такива казуси“.

„Всички тези мастодонти муха ги ухапала, докато обикновеният гражданин, журналист, медия търпи запор на сметки за дълъг период от време. Това трябва да се промени, да не бъде възможно“, категоричен бе адв. Кашъмов.

Интервюто на Силвия Великова с адв. Александър Кашъмов в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.