понеделник, 15 април, 2024 година.

ДАНС и новата Антикорупционната комисия влязоха в дома и офиса на назначената на 20-ти февруари за директор на Митниците Петя Банкова. Претърсване е имало и в кабинета на нейния заместник Людмил Маринов.

Директорката на „Митниците“ се определи за „първа жертва на Антикорупционната комисия“

Малко преди да бъде отведена за разпит с полицейски автомобил, Банкова се обяви за първата жертва на новата Антикорупционна комисия. Акцията е започнала в условията на неотложност с първо действие по разследването – претърсване в дома на Банкова. Какво е намерено там, а след това и в кабинета ѝ, обясни адвокат Аделина Натина:

„Лични записки и – много интересно, че иззеха договора за потребителски кредит на съпруга ѝ. От кабината ѝ бяха иззели документи, в които тя си е водила записки относно контрабандни канали, които тя прави разработки как да бъдат разбити със служебния компютър.

Банкова и заместникът ѝ Людмил Маринов са бивши служители на ДАНС. Именно с лоши служебни отношения с шефа на Агенцията Пламен Тончев обвърза акцията срещу себе си шефката на Митниците:

„Преди няколко години Пламен Тончев, по типичния за тях механизъм, реши, че ще ме изпрати в Благоевград. Казах, че няма да изпълнявам тези поръчки и напуснах“.

Като обяснение за акцията, за която от прокуратурата през целия ден запазиха мълчание, беше посочен сигнал за реализирана потенциална контрабанда на цигари. Споменато беше и името на бившия митничар Николай Николов, по прякор Паскал.

„Не познавам Паскал, не знам дори кой е, аз искам да спра контрабандата, която в момента пречи на цялата ни държава. Махнала съм всичките служители, това е факт и няма да позволя да върви контрабанда. Ако това е проблемът на държавата, да го заявят“, беше категорична Банкова.

Тя е сестра на Стефчо Банков, уволнен от МВР по времето на Бойко Рашков, а след това работил в прокуратурата в разгара на скандала на върха на държавното обвинение, довел до отстраняването на Иван Гешев и избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ функциите главен прокурор.

Акция на ДАНС в Агенция „Митници“

Преди да бъде отведена в Антикорупционната комисия, Петя Банкова отрече случващото се с нея да е удар по назначилия я Асен Василев, но допусна, че има връзка с политическата ситуация в страната.

Василев: Надявам се, че акцията на ДАНС не е насочена срещу ефективната работа на шефа на Митниците

„Може би на всички им прави впечатление, че международната общност се възмущава от случващото се в България. Всъщност ние имаме и тяхната подкрепа. В момента на „Капитан Андреево“ има служители на САЩ. Това са неща, които са по моя инициатива, по тяхна партньорска инициатива, защото това е единственият начин. Аз не съм женена за никой пост. За мен е важно, чисто държавнически, да има напредък в държавата. Как ще се развие бъдещето ми няма значение. Аз мога да работя всичко. Това, което мога и знам, няма кой да ми го вземе“.