понеделник, 22 юли, 2024 година.

Акушер-гинеколозите от СБАЛАГ „Майчин дом“ и МК „Д-р Щерев“ спасиха близнаци след тежко усложнение при спонтанна триплодна еднояйчна бременност, съобщиха от „Майчин дом“.

За първи път в България беше направена операция, която даде шанс на двете здрави бебета да живеят.

Операцията е извършена в Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, а продължаващата бременност e проследявана от проф. д-р Иван Костов до раждането на близнаците в „Майчин дом“.

Заради усложнения на състоянието на едно от бебета е била дадена препоръка бременността да бъде прекъсната. Поради това, че тризнаците са еднояйчни и споделят обща плацента, опасността за живота на едното бебе поставя под риск и другите две.

Майката – Бедрие Реджебова от Търговище, решава да потърси второ мнение и го получава от проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Медикът дава надежда, че бебета могат да бъдат спасени.

Проф. Костов се свързва с доц. д-р Петя Чавеева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“, която заедно със своя екип в рамките на 24-часа извършва диагностика и сложна операция за лазерно разделяне на плацентата.

„Двете бебета чрез общи съдове отдават кръв на третото бебе, неговото сърце се натоварва и то започва да акумулира течности в различни части на тялото. И тъй като състоянието на едното бебенце беше крайно критично, с минимални шансове да възстанови жизнените си показатели, разделянето на плацентата беше ключовият момент, в който да дадем шанс на здравите бебета да живеят“, обясни доц. д-р Петя Чавеева.

След спасяващата вътрематочна операция бременността е проследявана от проф. д-р Иван Костов, когато животът на бебетата е спасен за втори път в „Майчин дом“.

В 29 гестационна седмица се раждат две здрави момиченца – Бесте и Хелин, с тегло 950 грама и 850 грама.

Бебетата са стабилизирани, вече дишат сами, захранени са и наддават адекватно под грижите на екипа неонатолози от Клиниката по неонатология в СБАЛАГ „Майчин дом“.

В световен мащаб честотата на триплодна бременност с еднояйчни близнаци е по-малка от 1 на 100 000, става ясно от съобщението.

В края на януари тази година от „Майчин дом“ съобщиха, че две жени са родили тризнаци за една нощ в болницата, което е изключително рядко събитие. Доста рядко е и че при двете жени бременностите са настъпили спонтанно, без използване на методите на инвитро оплождане. „По научни данни на всеки 6400 раждания едно е от триплодна бременност, а две раждания наведнъж си е цяло чудо“, каза тогава акушер-гинекологът Сергей Славов, ръководител на екипа, изродил двете майки.