събота, 18 май, 2024 година.

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол – Вашингтон, по искане на компетентните съдебни власти на САЩ, е задържан в Благоевград, съобщиха от Апелативна прокуратура – София. Оттам посочват, че съдът е уважил искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо гражданин на САЩ с инициали А.Х.-К.

Спрямо чужденеца е издадена заповед за задържане от Окръжен съд на САЩ, окръг Аляска, с цел наказателно преследване за престъпления по Наказателния кодекс на САЩ – сексуална експлоатация на деца – получаване и притежаване на детска порнография. Деянията са наказуеми с лишаване от свобода за срок от 20 години и са престъпления и по Наказателния кодекс на Република България, посочват от прокуратурата.

Издирваният А.Х.-К. е задържан на 13 май във Второ районно управление на МВР в Благоевград, каза за БТА говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград прокурор Ивайло Филипов. Издирваният мъж е идентифициран с паспорт, експертна справка и снимки на лицето.

Предстои да се получи официално молба за правна помощ от съда в САЩ, който е издал тази заповед за задържане, след което процедурата по предаване на американския гражданин на компетентните органи на неговата страна ще се разгледа по същество, каза още прокурор Филипов.