събота, 18 май, 2024 година.

С нова дискусия „Ротари България“ продължава да повдига въпроса за мерките за справяне с демографската криза. Анализирахме демографската криза и установихме, че най-вредно влияние върху нея има здравеопазването. Това заяви Христо Михайловски, дистрикт гуверньор от „Ротари България“ при откриването в София на кръгла маса на тема „Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза“.

Демографията зависи от смъртността и раждаемостта и съответно от миграцията, посочи също Михайловски. По думите му „Ротари България“ има проекти, насочени към повишаване на раждаемостта у нас. Смъртността е определено проблем, който ние искаме решим, увери той. Михайловски отбеляза като успешен пример за здравна система тази на Нидерландия. Той посочи, че темата е била обсъдена на събитие през ноември миналата година.

Събитието е част от инициативите по случай 90-годишнината от създаването на „Ротари Клуб“ през 1933 г. Хората, които създадоха „Ротари“ са от различни сфери и с различни професии, каза Михайловски. Той припомни, че сред членовете е бил и кметът на София Иван Иванов до 1944 г.

Участници в дискусията са двама бивши министри на здравеопазването – проф. Христо Хинков и д-р Стойчо Кацаров.