вторник, 16 юли, 2024 година.

Районната прокуратура в Пловдив обвини двама практикуващи лекари в документна измама, довела до източването на 12 900 лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това е станало чрез подправяне на месечни отчети за извършена лекарска работа.

Единият лекар на 55 години, с инициали Н.П., е обвинен като извършител на измамата, а другият – с инициали В.С. на 54 години, като негов помагач.

Двамата са задържани в ареста за 72 часа.

Установено е, че за половин година – 28.09.2023 г. до 29.03.2024 г., над 30 пациенти фиктивно са били преглеждани и са им били извършвани процедури по физиотерапия, за което НЗОК е платила на медицинския център по физиотерапия сумата от 12 900 лв.

По-младият лекар съзнателно е мотивирал седем свидетели да лъжесвидетелстват пред разследващ орган, че са посещавали медицинския център, управляван от неговия колега.

Схемата за документната измама е разкрита от разследващ екип от полицаи от отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Пловдив под надзора на Районна прокуратура-Пловдив.

Предстои наблюдаващият прокурор да анализира събраните доказателства по делото и да прецени, дали за двамата обвиняеми да бъде внесено искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Действията по разследването продължават. За този вид престъпление законът предвижда наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода.