събота, 18 май, 2024 година.

Националната мрежа за децата атакува пред Върховния административен съд указанията на Здравната каса, по които се отпускат медицински храни на хора, страдащи от малнутриция. От организацията настояват за пренаписване на тези указания заради дискриминационни условия.

Д-р Антоанета Тончева: Ще обжалваме указанията за отпускане на специалните медицински храни
НЗОК: Изписването на медицински храни е на базата на становища от експертните съвети по педиатрия и гастроентерология

От организацията обжалват две от условията, при които Здравната каса заплаща храни на хора, загубили тегло заради дадено заболяване.

Едното е храните да бъдат използвани изключително за самостоятелно хранене. Другото изискване е пълнолетните да представят епикриза, доказваща необходимост от поставяне на тръбичка в устата или в стомаха, за да имат право на реимбурсация от здравния фонд.

Срещу това се обявиха и от сдружение „Общност Мостове“ в края на април. Д-р Антоанета Тончева.

„Представете си – един млад човек на 19 години, който има тежко хранително разстройство, трябва да си набавя допълнително калории, за да може да се възстанови, да живее, да работи да учи, да плаща данъци, и този човек да бъде умишлено подлаган на хирургическа интервенция за поставяне на гастростома“.


Двете организации са изпратили становище до Здравната каса и здравния министър, в което призовават за промяна в указанията, така че да няма дискриминация при заплащането на храни за деца и възрастни, страдащи от недохранване.