събота, 18 май, 2024 година.

Българите започват да се научават да търсят квалифицирана помощ при емоционално страдание, коментира днес психологът Гергана Иванова от Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. Тя бе сред участниците във втората информационна среща, по време на която Сдружението „Жените в онкологията“ – България предостави безплатни перуки за дами, диагностицирани с рак. Те получиха и съвети от специалисти как да направят избора си на перука, каква козметика и гримове да ползват по време на химиотерапия или лъчелечение. На жените бе подарена и козметика, осигурена от Ивалина Радева, която живее в Германия и от месеци дарява безплатно продукти от своя бранд Teya Naturkosmetik на единственото в България „Училище за грим“ за онкоболни жени, действащо във варненската болница. Вече пет години училището е част от психосоциалната подкрепа, която лечебницата осигурява за пациентите.

Страданието няма пол и вече отпада стигмата, че мъжете трябва да са силни и да крият емоциите си, посочи Иванова. По думите ѝ те също търсят психолог, макар и по-рядко от жените. Тя подчерта, че семействата имат нужда от помощ особено когато трябва да се говори с децата, ако родител е диагностициран. Лечението на това заболяване е дълъг процес и е важно въпросите на децата да бъдат посрещани адекватно, обясни психологът.

Лъчетерапевтът д-р Христина Ивановска допълни, че се увеличават случаите на онкозаболявания сред по-младите хора. Тя припомни, че варненската болница е една от малкото в страната, която предлага и психосоциална подкрепа за пациентите и близките им, и изрази съжаление, че в България все още не се обръща достатъчно внимание на тази страна от лечението. По принцип войната е между лекарите и болестта, но много зависи на чия страна ще застане пациентът и е важно той да се чувства добре, да е с висок дух, допълни Ивановска.

Тя коментира още, че при лъчетерапия или химиотерапия може да се ползват козметика и гримове. Пациентите не бива да се безпокоят, че косата им пада, защото след това тя израства дори по-красива отпреди, каза лъчетерапевтът. По думите ѝ по време на лъчетерапия в зоната на облъчване не може да се ползва всякаква козметика, за да не се изсушава допълнително кожата. Като неподходяща, Ивановска посочи тази, съдържаща алкохол, парабени или парфюми. Следим пациентите непрекъснато и от промените на кожата препоръчваме какво да се ползва, допълни лъчетерапевтът и уточни, че мъжете също търсят съвети в това отношение и получават нужната им подкрепа.