четвъртък, 18 април, 2024 година.

Правителството в оставка одобри предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в ивицата Газа на обща стойност 391 168 лв. (200 000 евро). Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат разпределени по равно между двете организации. Необходимото финансиране ще бъде осигурено от средства по бюджета на Министерството на външните работи, предназначени за помощ за развитие и хуманитарна помощ.

В рамките на възможностите си България е последователна в предоставяната подкрепа за преодоляване на тежката хуманитарна ситуация в ивицата Газа след началото на кризата в резултат на терористичната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври 2023 г. Министерството на външните работи увеличи двукратно планираната за 2023 г. подкрепа, като и през 2024 г. ще бъде запазено същото ниво на финансиране. Подкрепяме всички международни усилия, насочени към облекчаване положението на цивилното население в Газа и за увеличаване на хуманитарните доставки, съобщават още от правителствената информационна служба.

От началото на кризата Хашемитско кралство Йордания и Египет играят решаваща роля при предоставянето и улесняването на хуманитарната помощ за населението на Газа, вкл. извършвайки доставки по суша и въздух. От йорданска страна основен координатор на хуманитарните операции е Йорданската хашемитска благотворителна организация. От египетска страна компетентната местна институция, координираща хуманитарната помощ за цивилното палестинско население на Ивицата Газа, под надзора на Министерството на социалната солидарност, е Египетският Червен полумесец, посочват от Министерския съвет.

Предоставянето на хуманитарна помощ за Йорданската хашемитска благотворителна организация и Египетския Червен полумесец в подкрепа на цивилното население в Ивицата Газа ще подпомогне дейността на двете организации, която е от решаващо значение в настоящата тежка хуманитарна ситуация в Ивицата Газа.

Съветът по правата на човека на ООН ще разгледа в петък проекторезолюция, призоваваща за оръжейно ембарго за Израел, като отбеляза, че мотив за това предложение е „вероятен риск от геноцид в Газа“, предаде Франс прес.