неделя, 21 юли, 2024 година.

Българският Червен кръст (БЧК) и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Видин правят безплатни анонимни изследвания в населените места от областта. Това са съпътстващи мерки за бенефициентите по Програма за храни и основно материално подпомагане 2021-2027г., съфинансирана от Европейски социален фонд +, операция „Подкрепа“, каза за БТА директорът на Областната организация на БЧК – Видин Цветелина Петрова.

Във всички пунктове за раздаване на двата вида месни консерви и хигиенните пакети медицински работници и доброволци провеждат и групови консултации. Те са свързани със здравословното хранене, социално значими заболявания, раздават се брошури за достъпа до медицинска помощ, с информация за коклюш и ваксинирането срещу болестта.

На присъстващите се измерва кръвното налягане и теглото. В някои села се измерва и кръвната захар, допълни Петрова. И уточни, че съвместно с РЗИ – Видин се организират безплатни изследвания с бързи тестове за хепатит, сифилис и ХИВ, като мобилният кабинет досега е разполаган до пунктовете за раздаване във Видин и Белоградчик.