събота, 20 април, 2024 година.

Българският посланик в Австралия Енчо Димитров връчи акредитивните си писма на генерал-губернатора на Австралия Дейвид Хърли на 27 март, съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

По време на срещата с генерал-губернатор Хърли посланик Димитров изрази своята готовност да допринесе за развитието на традиционно приятелските отношения между двете държави, като работи за задълбочаване на политическите отношения, увеличение на търговския обмен и инвестициите, стимулиране на обмена в науката и образованието, засилване на сътрудничеството в областта на новите технологии и иновациите, за повече взаимно опознаване и засилване на контактите между хората в двете страни, става ясно от съобщението. Отбеляза активната българска общност, която допринася за развитието на Австралия и успешно се вписва в мултикултурното многообразие на австралийската нация, но и поддържа връзките си с България, има своите дружества, фолклорни състави и неделни училища.

В разговорите бе изтъкнато единомислието на двете страни по много от актуалните международни въпроси, както и значението на развитието на отношенията на Европейския съюз с Австралия.

Посланик Димитров отбеляза с благодарност подкрепата на Австралия за членството на страната ни в ОИСР. Той изтъкна готовността на българската страна да започне работа по договарянето на споразумение за избягване на двойното данъчно облагане с Австралия, както и желанието на България да сключи с Австралия споразумение за социална сигурност.

В срещата взеха участие също заместник-секретарят по международна сигурност в Департамента на външни работи и търговия на Австралия, г-н Крейг Маклахлан, както и официалният секретар на генерал-губернатора.

Връчването на акредитивните писма бе последвано от традиционната церемония за посрещане на новоназначените посланици с „Добре дошли в страната“ от коренното население на Австралия и работен обяд, даден от генерал-губернатор Хърли.

Енчо Димитров беше предложен за посланик в Канбера с решение на кабинета на 18 октомври 2023 г.