вторник, 23 април, 2024 година.

Българският Червен кръст (БЧК) в Ямбол набира кандидати за обучение за водни спасители – за басейн, открити водни площи и море. Приемните изпити ще се състоят на 15 април, съобщи Добриела Праматарова, специалист по водноспасителна дейност в областната червенокръстка организация.

Очаква се курсовете да приключат до средата на месец май. „Силно се надявам, колкото кандидати са били на входното ниво, толкова да бъдат и на изходното. По този начин да успеем да осигурим необходимия брой спасители не само за областта, но и за страната“, коментира тя.

През миналата година 33-ма водни спасители са преминали успешно обучението на БЧК – Ямбол и получили сертификати за практикуване на професията. „Съотношението им е почти 50 на 50 процента за басейн и море. Голяма част предпочитат да изкарат двата курса успоредно, за да имат повече възможности за намирането на работа“, допълни Праматарова. Според нея интересът на жени към професията на воден спасител все още не е много голям.

„Българският червен кръст е организацията, която до голяма степен гарантира правоспособността на всички водни спасители, които ще практикуват професията за съответната календарна година. България е една от страните, в които има създадена изключително добра водноспасителна дейност. Тя включва всички заинтересовани институции, които да подпомогнат обезпечаването на водните обекти в страната“, каза още тя.

Водноспасителната служба на БЧК има история и традиции от 1964 г. насам, припомни Добриела Праматарова.