четвъртък, 23 май, 2024 година.

Диян Стаматов:

Утре над 50 хиляди зрелостници ще покажат своите знания на матурата по български език и литература.

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-то училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София Диян Стаматов не очаква нищо по-различно от миналата година.

Според него не би могло да се очаква възможност за преписване от страна на зрелостниците. Той им препоръча днес да преговорят всичко, за да покажат максимално по-добри резултати и да опровергаят отрицателните очаквания. Дано резултатите не са по-трагични, надява се Стаматов. Според него обаче няма основания за оптимизъм. Просто нищо не е променено през последните години по отношение на учебни програми, планове, начин на преподаване, обясни той.

Зрелостниците ще могат да се явяват повторно на матура, ако не са доволни от оценката

Ако някой не е успял да получи добра оценка, тази година има право на втори, дори на трети шанс, за да повиши резултата си, посочи Диян Стаматов в предаването „Преди всички“. По думите му тази година тези допълнителни изпити ще бъдат безплатни. Той смята, че размерът на тази такса трябва да бъде съпоставим с този във висшите учебни заведения, т.е. около 50 лв.

Омбудсманът възрази срещу намерението на МОН за такса за второ явяване на матурите

Юлиян Петров: Таксата за второ явяване на матура трябва да е разумна. Как плащат частни уроци?
За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

Цялото интервю на Диана Дончева с Диян Стаматов в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.