понеделник, 4 март, 2024 година.

Изследване на терен с бързи тестове за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис ще се проведе в Перник през тази седмица. От 13 до 17 часа на 14 февруари мобилните екипи ще бъдат в един от големите търговски обекти в града, а на 15 февруари от 10 до 13 часа в Техническата професионалната гимназия „Мария Кюри”.

Изследването е безплатно и анонимно, и е част от стартиралата информационна кампания по повод Деня на влюбените. Тя е под мотото„Отговорността е секси – използвай презерватив!” и има за цел да насочи вниманието на младите хора към ХИВ и други сексуално предавани инфекции, като ги мотивира да създават безопасни сексуални отношения. Изследвания ще се правят и през всеки работен ден от седмицата във времето от 09:30-12:00 часа и 13:30 – 15:30 часа в микробиологичната лабораторията на РЗИ.

По време на кампанията ще има дискусии в учебни заведения с ученици и демонстрация на действие на бърз тест за откриване на антитела срещу вируса на СПИН. Младите хора ще бъдат информирани за възможността за провеждане на изследване за установяване на ХИВ статус . Планираните дейности се реализират в партньорство с БМЧК.