четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Безплатни консултации и изследване за туберкулоза ще има в три от общините на област Търговище. Седмицата на отворените врати (17-21 юни) е обявена като част от дейностите на Министерството на здравепозването и Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България, съобщиха от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище.

Подобни кампании се организират на всеки три месеца, припомни за БТА д-р Марин Йовов – главен секретар на инспекцията. Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност по отношение на заболяването туберкулоза – начин на заразяване, рискови фактори и групи от населението, протичане на различните форми на заболяването и лечение. Идеята е да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да бъде популяризиран здравословният начин на живот с цел превенция на туберкулоза.

Предвиждат се безплатни прегледи за туберкулоза от специалист пнемофтизиатър в Търговище, Попово и Омуртаг. След преглед от лекар-специалист, на хората в риск, по преценка ще се провеждат и допълнителни изследвания.

При откриването на случаи на туберкулоза своевременно ще се предприемат мерки за хоспитализация и лечение. Основната цел е прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, уточняват здравните власти.

За БТА от дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ съобщиха, че от началото на годината в областта има регистрирани пет случая на туберкулоза. Сравнителна справка със същия период на миналата година показва, че тогава случаите са били два. От институцията са категорични, че кампаниите са необходими и полезни. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага и скрининг за риск от туберкулоза чрез анонимна анкета.

За безплатния скрининг ще бъдат обособени кабинети в здравните заведения в трите общински града. Те обаче обслужват пациенти и от съседните общини на областта.

По данни на здравното министерство в България е налице тенденция за трайно намаляване на заболяемостта от туберкулоза.