понеделник, 20 май, 2024 година.

В Музея на родопския карст в Чепеларе бе открита изложба на гигантски охлюви. Биологът от Варна Ростислав Траянов представя едни от най-големите видове сред сухоземните охлюви. За Траянов отглеждането на екзотични охлюви е хоби, а колекцията му е една от най-големите в България.

„През 1998 година отворихме терариума във Варна и още първата година се сдобихме с първите охлюви. Оттогава до момента винаги съм имал някакви охлюви. Те бяха тогава един-два вида, а след като приключихме с терариума, пак останаха един два вида. Последните четири – пет години, поради наблюдаван общ възход в хобито, размених първо едни за втори вид, за трети, за пети, и в момента са около 50“, разказа за БТА Траянов. Той допълни, че охлювите имат различни изисквания към хранене, различни периоди на съзряване, размножаване, излюпване на яйцата. „И това е интересното, когато човек има повече от един вид, му се налага да съобрази всички тези неща, ако разбира се иска да ги размножава и поддържа успешно“, добави той.

В Чепеларе Ростислав Траянов представя над 20 вида от колекцията си с охлюви. Основната група са т. нар. ахатини, които са африкански видове. Те са и най-големите, които държат рекордите сред сухоземните охлюви. Черупката им е над 25 сантиметра, а теглото около един килограм.

Според Траянов основните параметри, които трябва да се съблюдават при отглеждането на охлюви са температурата и влагата. Екзотичните животни са от тропическия пояс и затова температурата трябва да е над 20 градуса, а влажността да е 80-90 процента.

„Иначе всичко останало е много лесно. Почвата може да бъде почти всякаква, която се ползва за цветя, без добавени торове. Аз използвам смес на базата на торф и горска почва, което е съвсем елементарно за поддръжка. Доста рядко може да им се чисти, особено ако не са много в един съд“, разказа още биологът. Той добави, че са много предимствата от отглеждането на охлюви като домашни любимци – не се налага да се разхождат, не хвърлят косми, няма установени алергии към тях. Не искат да бъдат хранени два пъти на ден. Не е нужно всеки ден да бъдат хранени и ядат почти всичко зелено, зеленчуково и плодно.

Според Ростислав Траянов хобито с отглеждането на гигантски охлюви се развива в България с много бързи темпове.