понеделник, 22 юли, 2024 година.

Бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев е осъден окончателно за принуда, съобщиха от Върховния касационен съд.

Става дума за злоупотреба с власт във връзка с ремонта на Националния дворец на културата за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Делото е образувано по жалба на Валентин Кръстев срещу решението на апелативния съд.

На първа инстанция Кръстев е признат за виновен в това, че чрез заплашване с уволнение принудил Иван Б. и Даниела И. (членове на комисията за провеждане на обществена поръчка за проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на ЕС) противно на волята им да занижат оценката на участника в процедурата „Главболгарстрой“ АД и да завишат тази на „Галчев инженеринг“ ЕООД. Той получи 3 години условно с пет години изпитателен срок.

Втората инстанция потвърди присъдата, но през ноември 2022 ВКС върна делото за ново разглеждане,

Съдебният състав на ВКС приема жалбата за неоснователна. Не е основателно оплакването за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. ВКС намира и за неоснователни доводите за нарушено право на защита.