събота, 20 април, 2024 година.

В област Разград 10 527 нуждаещи се ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти от Българския Червен кръст (БЧК). Хората в община Разград, до които ще стигнат помощите, са над 2000, съобщи д-р Милена Кехайова, директор на Секретариата на Областния съвет на БЧК в Разград.

Помощите се предоставят по програмата за храни и основно материално подпомагане – операция „Подкрепа“, съфинансирана от Европейския социален фонд плюс. Раздаването ще става в общинските пунктове в седемте общини на областта от служители и доброволци на БЧК. Пунктовете ще бъдат поетапно зареждани с хранителни продукти по график, посочи д-р Кехайова.

Тя обясни, че хранителните пакети съдържат 15 вида продукти. На едночленни и двучленни семейства ще бъдат раздавани пакети с общо тегло близо 11 килограма, а на тричленни семейства и семейства с повече членове, които отговарят на условията – по два хранителни пакета от 38 килограма. Общо продуктите, които ще бъдат предоставени на нуждаещите се в областта, са над 142 тона, каза д-р Кехайова. Тя отбеляза, че във втория транш на програмата подлежащите на подпомагане ще получат хигиенни пакети, които ще включват материали за дома и за лична хигиена, ще има също и консерви с месо.

В хода на реализацията на програмата за намаляване на социалната уязвимост се предоставят и мерки, свързани със здравословния начин на живот като измерване на кръвното налягане, съвети за здравословен начин на живот и за поведение при екстремни ситуации. Кампанията ще продължи до 31 май. Хората, които не могат лично да получат хранителните продукти, трябва да попълнят пълномощно по образец, добави д-р Милена Кехайова.

Пунктът за раздаване в Разград в бистро „Бели Лом“, предоставен на БЧК от Общината, беше посетен от заместник-кмета Елка Неделчева. Тя изказа благодарност на БЧК за това, което правят за хората в нужда. „Благодарим, че ви има БЧК. Вашата работа в обгрижването на голяма част от уязвимите групи никога не е спирала, колко сте полезни пролича и по време на пандемията“, каза заместник-кметът. Тя пожела на д-р Кехайова БЧК да имат много доброволци, които да помагат в благородните дела, които правят.