петък, 12 юли, 2024 година.

Общо 21 840 килограма „марков“ прах за пране задържаха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от регионалния пресцентър на митницата в Свиленград. Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, „Гранична полиция“, „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите.

На 29 юни на пункта пристига товарна композиция с влекач и полуремарке с чужда регистрация на път от Турция за Босна и Херцеговина. Водачът – турски гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока – перилни препарати. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която в товарното помещение се установяват 26 палета с 21 840 килограма прах за пране. Всички опаковки са с логото на известна търговска марка, с надписи на турски език.

В изпълнение на Европейския регламент относно защитата на правата върху интелектуалната собственост перилните препарати са задържани. За случая е уведомен притежателят на търговската марка, който е потвърдил, че стоката е фалшива.

Само преди две седмици под контрола на митницата бяха унищожени близо 60 тона фалшиви прах за пране, почистващи препарати и шампоани, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ тази и миналата година. От началото на 2024 година на пункта с Турция са задържани 66 тона прах за пране с лого на световни търговски марки, уточниха от митница Свиленград в отговор на запитване на БТА. Конфискуваните шампоани са 51 336 опаковки.