събота, 20 април, 2024 година.

По повод обявяването на Националния литературен конкурс на тема „Морето, което събира всичко далечно“, организиран от „БМФ Порт Бургас“, имаме удоволствието да поговорим с Весела Джунджурова, член на журито на този престижен форум. В интервюто за „Нашият ден“ тя сподели как и защо търговското дружество решава да се ангажира с организацията на литературния форум.

„Конкурсът е част от социалните инициативи на компанията. За нашият екип конкурсът не е нещо нестандартно, отдалечено от бизнеса; напротив, ние смятаме, че можем да подпомагаме творческия ентусиазъм и енергия, както и желанията за изява, като това ни носи удовлетворение“, обясни Весела Джунджурова. Тя добави още, че подобни инициативи не са чужди за мениджмънта на компанията, като отбеляза ангажимента им с различни обществени събития в Бургас, включително спортни мероприятия и младежки турнири по футбол.

Както разкри Джунджурова, темата на конкурса тази година – „Морето, което събира всичко далечно“ – не е била избрана спонтанно. Подготвянето за нея е изисквало дълъг процес на размисъл и контакт с творчески настроените личности. Конкурсът приема участие от автори под 18 години и над 18 години, а жанровете на представените творби са разнообразни – есета, фейлетони, разкази и стихотворения. За първи път тази година ще бъде направено отделно оценяване за проза и за поезия, за да се отчете значението на всяко от тези изкуства.

Интересът към конкурса е голям, като още на следващия ден след обявяването му, бяха получени първите две творби. В тази връзка Весела Джунджурова разкри, че общият брой на участниците е достигнал 254 автори, включително българи, които живеят в чужбина.

Според информацията, предоставена от Весела Джунджурова, за тазгодишния конкурс ще се приемат творби до 21 август.

Чуйте разговора в звуковия файл на страницата на БНР.