вторник, 16 юли, 2024 година.

Случващото се в ДПС е политически конфликт, който ще промени партията и цялата българска политика, смята журналистът

Урокът от войната в Босна не е научен. Никога не учим тези уроци.

Това заяви пред БНР журналистът Бойко Василев, който се връща от Босна с нов документален материал.

Светът почита жертвите на геноцида в Сребреница

„Връщам се от Сребреница. Видях няколко неща. Видях, че това престъпление е може би най-добре доументираното и проучено престъпление в историята. Видях също така, че битката за истината никога не е лесна. Както казва един от героите, лъжата е доста по-атрактивна. Истината обаче понякога е скучна. Истината за Сребреница е изключително добре проучена“.

Филмът ще се казва „Майки“ и ще е посветен на майките, които проведоха двойна битка – за истината, за миналото и за бъдещето, посочи журналистът. По думите му освен че майките са скърбили за една ужасяваща трагедия, са успели да проведат тази битка.

Бойко Василев отбеляза и политическата битка, злоупотреба и липсата на катарзис в Босна и Херцеговина за Сребреница, която според него е очевидна. И досега споровете продължават, изтъкна той в предаването „Преди всички“.

Повечето от жертвите казват „Няма геноцидни народи“, коментира журналистът, като подчерта, че има отговорни лица, но има и отговорни институции.

„В ситуация сме, в която всяка от страните гледа своите жертви, а политиката не помага тези неща да бъдат разчистени и да се върви напред“.

Филмът ще бъде излъчен на 19 юли след „Панорама“ по БНТ.

Бойко Василев коментира и случващото се в ДПС и битката между Ахмед Доган и Делян Пеевски. Според него това е политически конфликт, който ще промени ДПС и цялата българска политика.

Доган иска оставката на Делян Пеевски и на други 5 знакови имена на ДПС
Пеевски с отговор на призива на Доган: Не съм предател. Няма да се откажа!

С огромни усилия беше изградена една представа, че „Възродителният процес“ не беше добре, че беше грях, напомни той. И продължи:

„Бих бил много притеснен, ако се върнем отново в изходно положение. Много ми се иска да не чувам правилно, защото чувам в този конфликт от всички страни някакви етнически обертонове. Иска ми се това да е само изпуснати емоции, а не осмислена политическа стратегия за излизането от този проблем. Идвам от Босна и ще ви кажа, че това не работи, това дългосрочно е вредно. Нека българската политика, която натрупа натрупа достатъчно грехове в последните години, която не може да реши единствената криза в България – политическата, да не я етнизира, не дай си Боже да не я прави религиозна“.

Цялото интервю на Ирина Недева с Бойко Василев в предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.