понеделник, 15 април, 2024 година.

Ценностна мизерия или материални липси битуват в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в Бухово? Две жени, редовни посетители на здравното заведение, се обърнаха към предаването „Нашият ден“, за да свидетелстват за лошите битови условия и недобросъвестното отношение към пациентите в него. Болницата в Бухово е място, в което се приемат за лечение хора, често бездомни или останали без близки. Едноличен собственик на здравното заведение е Столична община.

Мария Стоянова, инженер, споделя впечатлението, че стаите, които обитават пациентите, са в много лошо състояние. Тя описва материалната база като стара, застояла, влажна, мръсна и овехтяла. По нейна информация личната хигиена, по-специално къпането на пациентите, се осъществява веднъж на две седмици, с доброволната помощ на католически монахини.

Мария Христова, която по професия е учител, често посещава здравното заведение и дарява средства за пациентите там. Според нея не липсата на финансови средства, а липсата на човешко отношение е основният проблем в болницата. По думите ѝ хората там са пренебрегнати до крайна степен. Заплашване, лишения, репресии са методите за налагане на ред сред пациентите – униженията засягат дори основни физически нужди, разказва г-жа Христова. „Аз разбирам аргумента, че няма пари, но не всичко може да бъде обяснено с този аргумент. Понякога проблемът е, че няма сърце и това трябва да бъде осветено и подкрепено по някакъв начин“, заявява тя. Жената споделя, че често е изнудвана за пари, даренията ѝ се използват недобросъвестно, а предложението ѝ за гражданска дарителска кампания е отхвърлено.

На фона на тези фрапиращи разкази лечебното заведение в Бухово остава без официално становище. Директорът на болницата д-р Дора Велева отказва участие в предаването, като изпраща само писмено становище по темата. Откъс от него гласи: „Напълно безпочвено е изказването за лошо отношение. Болните се обгрижват по възможно най-добрия начин, по който можем да се справим с оскъдния си персонал. Нахранени и преоблечени, в топли и чисти помещения, голяма част от тях са ни докарани, прибрани от подлези и пейки. Хора, които са отхвърлени от близките и обществото, са лекувани и обгрижвани от екипа на здравното заведение. Колкото до лошите битови условия, те са резултат от стария сграден фонд, който от десетилетия не е ремонтиран.“

Предстои гражданско действие – жалба до Столична община. Ако има резултат, слушателите ще бъдат запознати с него.

Повече по темата чуйте в звуковия файл:

Снимка – БНТ1 стоп-кадър