четвъртък, 23 май, 2024 година.

Откриването на „Сигурна зона за непридружени деца“ в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли е празник, заяви пред БНР Боряна Гидикова – директор „Комуникации“ в УНИЦЕФ.

„Това ще бъде третата зона за непридружени деца в България. Днес откриваме такава в най-големия център за бежанци – този в Харманли. За нас това е празник, защото сигурната зона е място, където 98 деца ще имат възможност да живеят в много добри условия, ще разполагат със специални помещения за момичета, за деца с увреждания, с всекидневна, където децата ще се занимават ежедневно“, посочи тя в предаването „Хоризонт до обед“. И напомни, че непридружените деца са абсолютно сами в страната:

„Преминали са много граници, срещнали са страхотни предизвикателства и имат нужда от специални грижи. Когато детето е без родители заслужава специално внимание, грижа и подкрепа“.

Йотова открива помещения за непридружени деца в бежанския център в Харманли

По думите ѝ в момента в центъра са настанени около 150 деца, като 58 от тях са непридружени. Повечето от тях са от Сирия, добави Боряна Гидикова и подчерта, че на днешния празник те ще пеят и казват стихотворения на български език.

Според нея това е първата стъпка, която трябва да се прави по отношение на грижите и закрилата на непридружените деца:

„40% от тях, тук в Харманли, са получили международна закрила, след което трябва да бъдат изведени от центъра и настанени в социална услуга. /…/ Въпреки усилията за увеличаване на бройката в социалните услуги за подкрепа на децата в страната, все още много от тях не са готови да работят с деца бежанци, мигранти и да посрещнат техните специфични нужди“.

През 2022 г. броят на настанените непридружени деца в социалните услуги е едва 29, а през 2023 г. той се увеличава на 43, посочи Гидикова. По думите ѝ обаче в момента 178 непридружени деца са потърсили закрила и са настанени в сигурни зони в центровете на Държавната агенция за бежанците.

Цялото интервю на Ирина Недева с Боряна Гидикова в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.