понеделник, 4 март, 2024 година.

Кметът на община Ардино е обявил частично бедствено положение, след като валежите от дъжд на 11-и и 12 февруари заляха моста над река Арда, в района на село Китници. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Бедственото положение важи за шест населени места – Русалско, Любино, Латинка, Аврамово, Песнопой и Сполука, до които няма достъп. Бетонният мост е изграден около 1960 г., но почти ежегодно при обилни валежи реката го залива и той остава неизползваем до оттичането ѝ, а общинското ръководство на Ардино обявява частично бедствено положение. Само през миналата 2023 г. мостът бе залят два пъти – през януари и през април.

Преди дни от Агенция „Пътна инфраструктура“ коментираха за БТА, че програмата предвижда до края на март т.г. да бъде обявена обществена поръчка за изработването на технически проект за ново мостово съоръжение над река Арда при с. Китница.

По данни на хидрометеорологичната станция в Кърджали за изминалите 24 часа на територията на областта най-много валежи са паднали в община Кирково – 105 литра на кв. метър. По информация на кмета на Кирково Шинаси Сюлейман,там има и нанесени щети – главно по пътната инфраструктура. Най-малко дъжд е паднал в община Кърджали – 10 л на кв. метър. В община Ардино, където е и обявеното частично бедствено положение, отчетените количества дъжд са 31 л кв. метър.