петък, 24 май, 2024 година.

На консултациите за състава на Районна избирателна комисия в Габрово представителите на парламентарно представените сили се споразумяха за председателя и неговите заместници, но не постигнаха съгласие за секретар на РИК.

Единственото предложение за председател на РИК Габрово е на коалицията ГЕРБ- СДС, която излъчи за ключовата позиция Мария Недева. На днешните консултации при областния управител представителите на парламентарно представените партии и коалиции се обединиха около предложението за четирима заместник-председатели на 13-членната избирателна комисия за вота на 9 юни.

Постигнато бе съгласие за тримата заместник-председатели – те са излъчени от “БСП за България“, ПП „Има такъв народ“ и ДПС. Направени бяха две предложения за секретар на РИК- Габрово- едното от коалиция „Продължаваме промяната- Демократична България“, а другото от ПП „Възраждане“. За нито от двете обаче политическите сили не постигнаха консенсус.

Предстои, съгласно Изборния кодекс, ЦИК да определи членовете на Районната комисия, въз основа на направените предложения.