петък, 24 май, 2024 година.

Четирима души са задържани за извършени престъпления, завоалирани като строителна дейност, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура във Варна Радослав Лазаров.

Той уточни, че извършителите са рекламирали своята дейност като строителни предприемачи, поемали за ангажименти да извършат ремонти на имоти във Варненска и други области. Договаряли са цена, но впоследствие са променяли условията или не са извършвали това, което са обещали, или чрез принуда и заплахи са карали хората да им доплащат. В крайна сметка ремонтите не са били извършвани, посочи той.

И четиримата задържани са от Варненска област. Те са на различна възраст, някои от тях имат роднинска връзка, допълни директорът на Областната дирекция на МВР в крайморския град старши комисар Андрей Ангелов. Той каза още, че задържаните са криминално проявени, а единият от тях е осъждан. Комисарят коментира, че групата се е възползвала предимно от възрастни, самотно живеещи хора. В някои от случаите става въпрос за изнудване за десетки хиляди левове, каза Ангелов.

В процес на уточняване са щетите, които са нанесени, към момента данните сочат, че групата е действала две години. Обвиненията срещу тях са за измама след предварителен сговор и в големи размери, както и за различни видове изнудвания, извършени от организирана престъпна група.

Директорът на Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите във Варна Властиана Николова, каза, че агенцията е проверила четиримата и свързаните с тях фирми. Към настоящия момент са възложени седем ревизии, 29 проверки за установяване на факти, 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество. Над 20 проверки са вече приключени. На база установеното са възложени ревизионни производства, обясни тя.

Поводът за разследването е излъчен репортаж в една от националните телевизии, заради което прокуратурата се е самосезирала, обяви и.д. апелативен прокурор на Варна Станислав Андонов.