четвъртък, 18 април, 2024 година.

Членството на страната ни в НАТО е необходимо и незаобиколимо условие за започването на членството ни в ЕС, каза Любомир Васев – бивш заместник областен управител на област Кюстендил. Той беше гост в Националния пресклуб в Кюстендил, по повод представянето на изложбата „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“. Събитието се случи в националните пресклубове на БТА в страната и чужбина, част от които се включиха чрез видеовръзка. Модератор беше генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Влизането на страната ни в НАТО беше първата стъпка за започването на преговорите с ЕС и това спести на нашата държава много историческо време, което другите около нас съседни държави нямаха, коментира Васев. Той посочи, че като гражданин, след членството ни в Алианса, не се е почувствал застрашен от инвазията на друга държава.

Изложбата изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ беше официално открита в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София и в национални пресклубове в страната и чужбина. Експозицията е посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО. Тя разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА.