четвъртък, 18 април, 2024 година.

Служители на Държавната автомобилна инспекция започнаха безсрочна ефективна стачка заради ниското заплащане и лошите условия на труд. Те излязоха на протест пред сградата на инспекцията във Варна, за да представят исканията си – изравняване на заплатите на работещите и 30% увеличение на възнагражденията. Поради забраната за стачка на държавни служители, от ДАИ ще изпълняват работа в по-малък обем.

Нашата цел е обществото да види за какви заплати работим, каза Александър Иванов-председател на Стачния комитет и на синдикалната организация в инспекцията. Той посочи, че ще извършват по една задача на ден – един изпитан, един лиценз и т.н.

957 лева е брутната заплата на много от работещите в структурата, а държавният служител няма право на втори трудов договор, подчерта Иванов. По думите му има дискриминация в работните заплати за еднакъв труд. От друга страна, инспектор, който от 20 години работи там, взима колкото новоназначен.

Иванов каза още, че материалната база е лоша, нямата оборудване. Няма и покана за преговори, тъй като от ръководството са им обяснили, че няма средства, с които да бъдат вдигнати заплатите.

Чуйте повече в звуковия файл: