вторник, 5 март, 2024 година.

„Необходима е политическа воля, за да се случат исканията максимално бързо. Част от тях са разработвани вече през годините и някъде там са останали по една или друга причина“. Това заяви пред БНР председателят на Фондация „Даная“ Кремена Кунева относно 6-те искания за незабавни реформи в детското здравеопазване. Подписи за тях ще събират от новоучредената национална гражданска инициатива „Даная за живот“.

Според Кунева по почти всички искания могат да се формулират сравнително бързо изпълними мерки. За първите две точки, които са свързани с информационната част, тя вярва, че са въпрос на воля.

Учредиха „Даная за живот“ за спешна реформа в здравеопазването

Едно от настояванията е за интегрирана система, която в реално време да посочва дежурните специалисти и която да дава възможност на родителите да осъществяват предварителен контакт с клиниките. По думите ѝ това би облекчило много и родители, а и самите лекари.

В поставените точки е заложено и преразглеждане на стандарта за неотложна помощ. Всяка идея, която би повишила качеството на спешната помощ, би била добре дошла, изказа мнението си Кунева в интервю за предаването „Преди всички“. По думите ѝ обаче това трябва да се направи с мисъл, а не да е поредното предложение, което само да „замаскира“ качеството на здравната услуга.

Кунева очаква и промени в структурата на Агенция „Медицински надзор“. Според нея има много притеснителни неща във функционирането на агенцията.

„Нашата надежда е да съберем максимално много подписи. Места за събирането им ще бъдат качени на сайта на Фондация „Даная“ днес или утре“, каза още Кремена Кунева.

Интервюто на Веселина Миланова с Кремена Куневав предаването „Преди всички“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.