четвъртък, 20 юни, 2024 година.

За пореден път не бе даден ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в педофилия и блудствени действия с 14 деца от кв. „Надежда“ в Сливен. Причината за това стана нов отвод на съдебния състав на Районния съд. Преди заседанието съда ограничи работата на медиите, като не позволи доближаването до вратата на съдебната зала, снимането и записването в коридора на съдебната сграда.

Отправени обиди към съдебния състав от обвиняемия Хъл по време на заседанието е причината за поредния съдийски отвод, каза адвокатът на едно от пострадалите деца Стойко Славов.

„Изниква резонният въпрос – впоследствие, ако подсъдимият, виждайки, че очевидно тази стратегия работи, продължи с това си поведение спрямо последващи съдебни състави, какво правим от тук нататък и това дело ще бъде ли разгледано най-накрая?“

Другият адвокат по делото Николай Конарев, който представлява 6 от пострадалите деца, обяви, че предстои делото да бъде върнато на председателя на съда за ново разпределение.

„Очакваме нов съдебен състав и ново насрочване на производството.“

„Това може да стане, докато се изчерпят съдиите в Сливенски районен съд. Разбира се не е коректно да прогнозирам отводи и на останалите съдии, но в крайна сметка начинът, по който протича производството, колегата, който защитава подсъдимия и поведението на самия подсъдим дава основание да предполагаме, че именно това е целта“, коментира адвокатът в отговор на въпрос на БНР..

Тръгва делото срещу британския пастор, обвинен в блудство с 14 деца в Сливен