понеделник, 22 юли, 2024 година.

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков ще присъстват на 12 юли, петък, на Деня за високопоставени гости и медии на националното военноморско учение с международно участие „Бриз – 2024“, който ще се състои от 8:30 ч. до 13:00 ч. в акваторията на Бургаския залив. Това съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Гостите ще наблюдават изпълнението на различни епизоди от „Бриз – 2024“ на море от борда на фрегата „Дръзки“ от състава на Военноморските сили на Република България.

В учението участват 23 бойни и спомагателни кораби и катери, три самолета, два вертолета и 2330 военнослужещи от военноморските сили на България, Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, както и от Обединеното морско командване на НАТО (MARCOM), Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea), Центъра на НАТО за противоминни операции (NMW COE), Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България (NFIU) и Тренировъчния център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), уточняват от МО.

Намираме се в различна ситуация и за първи път постоянната комисия на НАТО няма да участва в Националното военноморско учение „Бриз – 2024“, което тази година се провежда за 28-ми път. Това каза на 6 юли командирът на Военноморските сили в България контраадмирал Кирил Михайлов в Бургас.