петък, 12 юли, 2024 година.

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари, арестувани за документна измама с фиктивните процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.

Арестуваха двама пловдивски лекари за източване на Здравната каса

Здравната каса е заплатила 12 900 лв., а фиктивните пациенти по делото са 31. Прокуратурата ще внесе искане в съда за постоянното им задържане под стража. От полицията съобщиха, че по схемата вероятно са засегнати около 1 000 пациенти.

Единият задържан е общопрактикуващ лекар, а другият – управител на медицински център. Личния лекар е насочвал с направления за прегледи и физиотерапия пациентите, но не са им били извършвани никакви манипулации, а в края на всеки месец те са били отчитани, уточни прокурор Димитър Костов от районната прокуратура.

Извършени са претърсвания и изземвания в три обекта – два кабинета на общопрактикуващия лекар и медицинския център. Иззета е документация и компютри. Тепърва ще анализираме събраната информация, но става дума за около 1 000 човека, каза комисар Георги Боюклиев от отдел „Икономическа полиция“ към пловдивската полиция.