вторник, 23 април, 2024 година.

До няколко седмици Европейският парламент ще приеме Пакта за миграцията и убежището, който включва пет регламента, и на практика ще отмени Дъблинския регламент, каза днес във Варна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. В Националния пресклуб на БТА в крайморския град той представи своеобразен отчет за извършеното от него през мандата 2019 – 2024 година, като посочи, че ще бъде публикуван и в електронен вариант.

Радев отхвърли категорично твърденията, че западни държави и особено Австрия ни връщат масово мигранти по Дъблинския регламент. По думите му специално Австрия през миналата година ни е изпратила 218 души. Радев подчерта, че няма как да има масово връщане на мигранти, тъй като има правила, които казват, че това е невъзможно, ако хората са влезли на територията на ЕС преди повече от 12 месеца или са се установили на територията на западната страна преди повече от 3 месеца.

Новият Пакт ще даде на ЕС много по-големи инструменти за борба с нелегалната миграция, допълни Радев. Тези, които нямат право на убежище, ще бъдат задържани в затворени центрове. По думите на Радев ще бъдат гласувани и много бързи процедури връщането им. Освен това ще бъде засилен контролът върху идентификацията на мигрантите, като се акцентира и върху проучванията дали човекът представлява някаква заплаха, включително здравна. Предвидени са и кризисни механизми, като държавите, върху които се оказва силен натиск, ще могат да разчитат на по-сериозна подкрепа, както финансова, така и в жива сила.

Предстои в ЕП да бъде приет и законодателен пакет за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, допълни евродепутатът. Той припомни, че за седалище на новата агенция, която ще се занимава с тези въпроси, е избран град Франкфурт, Германия. Евродепутатът изрази съжаление, че страната ни не е била сред кандидатите за домакини на организацията и подчерта, че България остава единствената държава, в която няма седалище на европейска агенция.

Радев припомни и някои от най-сериозните законодателни инициативи на ЕП, в подготовката на които е участвал. Той акцентира върху гласувания първи в света акт за изкуствения интелект, който обръща внимание и върху безопасното му и етично използване. Радев подчерта, че правилата обхващат и военната сфера, като гласят, че когато става дума за отнемане на човешки живот или произнасяне на съдебна присъда, винаги трябва да има човешко участие.

За предстоящите евроизбори той коментира, че най-вероятно една от основните теми по време на кампанията ще бъде миграцията. Според него проевропейските сили ще имат мнозинство в бъдещия парламент, като ЕНП ще подобрят резултатите си. В някои държави от ЕС има осезаемо засилване на крайнодесния елемент, но там, където този тип формации управляват, популярността им започва да спада, посочи Радев и допълни, че не крайнодясното е начинът, по който Евросъюзът ще се справи с предизвикателствата пред него. Той допълни, че у нас има подценяване на вота за ЕП, но българите трябва да са наясно, че това, което се приеме там, след известно време променя родното законодателство. Тези избори обикновено са с най-ниска активност, а влияят страшно много на бъдещето на всички ни, подчерта евродепутатът.