сряда, 21 февруари, 2024 година.

„Не бива да се прекалява с обезболяващите медикаменти“

Емоционалният стрес и безпокойството могат да повишат напрежението в мускулите на врата и раменете.

Това причинява дискомфорта от така нареченото тензионно главоболие.

„Тензионното главоболие е най-честият вид главоболие и няма човек, който да не получавал пристъп на такова главовоболие, като най-честата причина е стресът, разказа в „Закуска на тревата“ доц. Георги Ангов, невролог и отоневролог в Александровска болница в София.

„Друга причина може да бъде промяна в шийния гръбнак, проблеми със зрението, с недобра корекция на зрението, като най-честата локализация на болката е отзад в тила.

Пациентите го определят като стягане, но може болката да бъде и в слепоочията, а може и да обхване цялата глава, като в обръч или каска.

Характерното за тензионното главоболие е, че то започва по-късно през деня, тоест страдащите от него се събуждат добре, но с напредване на деня започва да ги „стяга“ главата, поясни още доц. Ангов.

По думите му има два вида тензионно главоболие – епизодично и хронично. Епизодичното много често може да премине в хронично, вследствие на неправилно лечение и често е вследствие със злоупотреба с обезболяващи медикаменти.

Шумът и светлина тук не оказват влияние, те са характерни за мигрената по-често, допълни отоневрологът.

Повечето обезболяващи, не само нестероидните медикаменти могат да доведат до това главоболие.

„Появява се един порочен кръг – болка -медикамент – болка и нашият съвет е да се спрат за малко медикаментите или да ги намалят, за да се овладее главоболието.

Доц. Ангов поясни как се лекува хроничното тензионно главоболие. Много е важна физиотерапията на шийния гръбнак със специални техники.

Три до 6 месеца се прави профилактична терапия, каза още доц. Ангов.

„Овладяването на стреса и безпокойството са най-важните, за да не си причиняваме главоболие. Не бива да се прекалява с медикаменти, като за всяка болка да гълтаме хапчета, категоричен е доц. Георги Ангов, невролог и отоневролог в Александровска болница в София.

Още по темата в звуковия файл на страницата на БНР.