неделя, 21 юли, 2024 година.

ДПС e категорично против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото”. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС. Позицията на Пеевски е във връзка с обявеното по-рано днес от „Възраждане“ и „Има такъв народ“ предложение парламентът да свика реферндум за запазване на български лев.

Пеевски посочва, че спекулациите за референдум „за“ или „против“ еврото са капан и това би означавало референдум „за“ или „против“ членството ни в ЕС. Пеевски е категоричен, че ДПС няма да допусне това. В позицията се посочва, че вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро.

Като страна членка на ЕС сме пoели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. В този смисъл референдум „за“ или „против“ еврото би означавало, референдум „за“ или „против“ членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това, се посочва в позицията. ДПС през всичките тези години беше в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел, напомнят от пресцентъра.

Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута, посочва Делян Пеевски, цитиран от партийния пресцентър.