вторник, 16 юли, 2024 година.

Районната прокуратура – Пловдив, Териториално отделение – Карлово, наблюдава досъдебно производство за подпомагане на чужди граждани да преминат незаконно през страната – престъпление по чл. 281 ал. 2 от Наказателния кодекс, съобщиха от прокуратурата.

Снощи около 21:00 ч., в района на бензиностанция на главен път София – Бургас, полицейски патрул подава сигнал за спиране на товарен бус. Водачът на превозното средство първоначално намалява скоростта, след което я увеличава, опитвайки се да избегне проверката. Започва преследване, при което бусът удря единия от двата полицейски автомобила, участвали в преследването.

След около 2 км, в района на с. Васил Левски, бусът е спрян. Установено е, че в него пътуват двама български граждани, а в задната му част се превозват 18 сирийски граждани, незаконно преминали на територията на България. Трима от чужденците са малолетни, а осем са непълнолетни.

Двамата български граждани са задържани. Установено е, че единият от тях е осъждан 25 пъти, като последното си наказание е изтърпял през 2023 г., съобщават още от прокуратурата.

Действията по разследването продължават.

В края на миналата година Районният съд в Пловдив призна за виновен 38-годишен мъж за това, че на 4 ноември 2023 г. в землището на пловдивското село Стряма противозаконно е подпомогнал десет чужденци, граждани на Мароко, да преминават незаконно през страната. Той беше осъден на 10 месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим и 2500 лв., като е бил отнет и автомобилът му.