четвъртък, 18 април, 2024 година.

Двойка броненосци са най-новите обитатели на зоопарка в Бургас. Екзотичните животни Артър и София пристигнаха със специализиран транспорт от европейски зоопарк и вече са настанени в своя нов дом, съобщи управителят на зоопарка Елеонора Дъбова.

Посетителите на бургаския зоопарк са много впечатлени от интересните и редки екземпляри, които могат да се видят в малко зоопаркове по света. Броненосците от този вид са сложни за отглеждане, тъй като се нуждаят от специфична храна, определена температура и влажност на въздуха, но сме мобилизирани да ги адаптираме бързо и да им предоставим най-добрите условия за живот, обясни Дъбова. Тя разказа, че броненосците са бозайници, които притежават жилава вкостенена броня. Интересно за тях е, че са единствените животни на планетата, които раждат по две или четири малки, но винаги от един пол – или мъжки, или женски. Втората забележителност е, че броненосецът е единственият бозайник с непостоянен брой зъби. Те са слаби, без корен и броят им се колебае до 100. Даже при различните индивиди от един и същ вид броят на зъбите никога не е еднакъв.

БТА припомня, че в дните на Великденските празници зоопаркът в Бургас излага колекцията си от екзотични яйца. В зоопарка се отглеждат десетки видове птици. Колекцията традиционно е съставена от голям брой яйца с различен размер и цвят.