вторник, 16 юли, 2024 година.

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров, който е сред 17-имата депутати, които бяха изключени днес от парламентарната група на движението, заяви пред БНТ, че вълната от декларации в подкрепа на Ахмед Доган ще продължи.

Според Чакъров още депутати ще напуснат групата на ДПС. Към днешна дата в нея остават 25-има народни представители и тя е вече четвърта по големина в 50-ото Народното събрание.

По думите му в момента тече „оздравителен процес“ в партията.

„Автентичното, истинското ДПС е в ход, със структурите, които подкрепят политиката, която е представена и вчера, след като чуха обръщението на почетния председател, виждате ккава е реакцията. Според мен тази вълна ще продължи“.

Има шанс депутатите от ДПС, които застанаха зад Ахмед Доган, да подкрепят втория мандат, който ще отиде при ПП-ДБ, стана ясно от думите на председателя на партията Джевдет Чакъров пред БНТ.

„Нека да видим каква програма предлагат, каква е тяхната мисия. Нека да има диалог и пред цялата общественост да седнем и да обсъдим“, каза Чакъров по адрес на ПП-ДБ.

Чакъров категорично отрече да е оказвал натиск върху когото и да е било.

„Разговори има проведени, но тонът никога не е бил такъв. Аз съм лекар, хуманист и не е в природата ми да работя с натиск и заплахи. Това не е моята природа. Има други, които прилагат такива подходи, но всеки си решава как да работи“.

Без да споменава името на Делян Пеевски, Чакъров потвърди, че според Ахмед Доган именно той прилага „мутренски подходи“.

„Има проблем във функционирането на партията ни и без недомлъвки, много директно, в обръщението си почетният представя реалната картина, а именно – че са нарушени демократичните принципи на управление в партията ни. (…) В случая става дума за еднолични и тоталитарни управление, насочват се заседание без да се знае дневният ред“.