понеделник, 22 юли, 2024 година.

Президентът Румен Радев се срещна с новоизбрания патриарх Даниил, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна Йотова и членове на Светия синод на Българската православна църква.

Някога фактор за постигане на националното ни освобождение, днес обществото ни разчита Българската православна църква да продължи да бъде стожер на моралните и духовни устои на българския народ, така че да бъдем достойни и отговорни за своята свобода, каза президентът. За нашия народ православната църква не е само религиозна институция и общност на вярата, а будител и спасител на българския народ в най-тежките времена на чуждо иго, допълни Радев.

Във времена на предизвикателства за страната ни и човечеството, Българската православна църква показа силата на единението около традициите и изконните ценности, заяви Румен Радев и поздрави патриарх Даниил с избора му за предстоятел на Българската православна църква (БПЦ). „Наша обща мисия е да обединяваме. Вярвам, че във Ваше лице тази изключително важна функция на Църквата ще продължи“, каза още Румен Радев и пожела на Негово Светейшество здраве и сили във високоотговорната му дейност да насърчава вярата, укрепва единството на църквата и отстоява нейната независимост.

Обща бе позицията, че преодоляването на духовната криза в България и единението на българския народ изискват общи действия на държавните институции и на Българската православна църква. Гарантирането на сигурността и благоденствието на българските граждани трябва да върви заедно с нравственото ни и духовно израстване като народ, подчертаха и президентът Радев, и патриарх Даниил. Държавният глава отбеляза също така значимия принос на БПЦ за съхраняване и пренасяне през поколенията на българските национални традиции, език и култура, за опазване на националната ни идентичност и историческото ни наследство.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за въвеждане на учебния предмет „Религия“ като част от задължителната подготовка в българското училище. Бяха откроени позитивни примери от подобна практика в съседни на страната ни държави. Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова откроиха също така значението на сътрудничеството на институциите с Българската православна църква за развитието на връзките със сънародниците ни зад граница, за образованието на децата от българските общности в чужбина и опазването на българския език.

Негово Светейшество патриарх Даниил открои голямото значение на Българската православна църква за българския народ както в исторически план, така и за укрепване на нравствените устои на обществото ни днес. Като институция, посветена на спасението на човешката душа, Българската православна църква има и огромна роля за личностното развитие и изграждане, за подобряване на отношенията между хората, за отстояване на традиционните за православието семейни ценности, за отговорността на родителите и обществото към възпитанието на децата и за укрепването на обществения морал, каза патриархът.

След края на срещата патриарх Даниил подари на президента Румен Радев колекция сребърни медали „Манастирите на България“, а той от своя страна дари на Негово Светейшество иконата „Добрият Пастир“.

Интегрирането на нови и модерни технологии в начините за популяризиране на българското духовно наследство, църковната дипломация, както и ролята на държавата в намирането на успешни модели за финансиране и опазване на собственост, която принадлежи на БПЦ, също бяха обсъдени по време на срещата.

Във вторник патриарх Даниил се срещна и с председателя на Народното събрание Рая Назарян и представители на политическите партии в парламента.