събота, 2 март, 2024 година.

Срещаме се с посланика на Франция в елегантната необарокова сграда на френското посолство на улица „Оборище“ в центъра на София. Дипломатическата кариера на Жоел Мейер, който е завършил гръцка литература в Националния институт по източни езици и цивилизации в Париж – едно от малкото места във Франция, където се преподава и български език, го отвежда в Гърция и Кипър, в последствие – в Мавритания и Мали. Заема поста на посланик в България от края на 2022 г., но познава страната още от момента на присъединяването ѝ към ЕС. 15 години по-късно сам пожелава да бъде назначен в София, за да види как се е променила и развила през това време държавата ни. Споделя, че онова, което го е впечатлило в България е нейната не поддаваща се на униформизация самобитност.

Погледната отвън, настоящата политическа ситуация би могла да се определи като оригинална, нодалеч не е безпрецедентна, доколкото подобен ротационен модел съществува вече в Румъния и в Северна Ирландия.

„Не аз съм този, който трябва да прецени дали това е най-добрата политическа конфигурация – отбелязва Жоел Мейер. – Но от наша страна виждаме политическа динамика и макар да са налице някои неизвестни и несигурност за бъдещето, в момента има някаква стабилност и тя е добра за България. Добра е и за Европа. Освен това, тъй като реформите са в ход, а те се отразяват пряко върху бизнес средата, това е добър сигнал за инвеститорите, включително френските, които искат да дойдат в България.

Все повече френски и европейски компании се интересуват от България според Жоел Мейер, при това не само като пазар за износ, а и с цел да сключат дългосрочни индустриални партньорства.

„България има множество достойнства – заявява френският посланик. – Има квалифицирани кадри, техници, инженери, при това често прекрасни франкофони. В края на миналата година посрещнахме повече от 100 предприемачи от областта Бретан, извънредно динамичен френски регион, дошли да проучат възможностите за инвестиране. Има чудесни примери за успешно сътрудничество и кръстосани инвестиции от българска и френска страна. Ще посоча само един – крилата и пилотските кабини на някои самолети Еърбъс се произвеждат и монтират в България благодарение на съвместната работа на френски и български инженери. България има едновременно географски и политически предимства, тя е членка на Европейския съюз, но и е разположена на кръстопът между Северна и Южна Европа и също така към Турция и отвъд нея – Близкия изток.

Мисля, че относно Шенген трябва да гледаме положително на нещата. Чашата е пълна на 2/3 и съм убеден, че много скоро ще се напълни и последната третина. В Брюксел преговорите продължават. Все пак 26 държави и Европейската комисия подкрепят пълното присъединяване на България към Шенген. За нас това ще е добре, защото Европа ще стане напълно безопасна зона и обратно: много повече средства ще се влагат от страна на ЕС в България, за да изпълнява пълноценно задачите и отговорността си като външна граница на съюза.“

Колкото до еврозоната, критериите са строги като например тези за инфлацията. Тя в България засега все още е висока, но пък „са взети мерки и те се прилагат“ – твърди Жоел Мейер. „Надяваме се България много скоро да се присъедини към еврозоната“, казва той. Приемането на еврото според френския посланик ще се отрази благоприятно и на инвестициите, на индустриалното и търговско сътрудничество, дори само заради отпадането на никак незначителните комисионни при банковите транзакции.

Българската политика и приоритети естествено се разгръщат в по-голямата рамка на динамиките в ЕС, за които 2024 г. с предстоящите избори за европейски парламент е критична. Какви са прогнозите на Жоел Мейер?

„Говоря за страната, която познавам най-добре – Франция, и не мога да не посоча опасността от разрастването на влиянието на т.нар. популистки партии. Ние обаче вярваме, че Европа не е проблемът, а решението.“

Иначе и Франция, както и България в момента преминава през земеделска криза. И тук Европа трябва да бъде решението, смята посланикът. Необходимо е да се промени Общата селскостопанска политика, без да се поставя под въпрос вече постигнатото, включително и по отношение на борбата с климатичните промени. Необходимо е също така да има равнопоставеност между европейските земеделски производители и земеделците от трети страни, които могат да внасят в Европа. С други думи :

Правителствата трябва да са активни „на терен“ и да обясняват по какъв начин Европа предлага решения. Същевременно е наложително да убедят Европа да бъде по-близо до европейските граждани и да откликва на проблемите им, за да не се обърнат към популистките партии, които не предлагат решения, а напротив – само обострят кризите и разделят хората“ – заключава посланикът на Франция Жоел Мейер.

Снимки: Десислава Николова, Тодор Божинов