понеделник, 17 юни, 2024 година.

Политически консултации на ниво генерални директори по европейски въпроси между Министерствата на външните работи на България и Финландия се проведоха днес, съобщиха от външно министерство на сайта си. Разговорите се състояха в сградата на Министерството на външните работи (МВнР) в София. От българска страна делегацията бе ръководена от Йордан Първанов, а от финландска – от Оли Кантанен.

Обсъден бе широк кръг въпроси от двустранния и европейския дневен ред. Отделено е основно внимание на Западните Балкани, бъдещето на Европейския съюз (ЕС) и работата по новия стратегически дневен ред, политиката на разширяване на ЕС, енергийната сигурност, регионалното сътрудничество, както и сигурността в региона на Черно и Балтийско море, допълниха от външно министерство.

От МВнР подчертаха, че двете делегации са били единодушни в оценката си, че между България и Финландия съществува широко поле за задълбочаване както на двустранното, така и на сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО.

Българската страна изрази благодарност за подкрепата на Финландия за усилията на България за присъединяване към Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), еврозоната, както и за завършване на процеса на интеграция в Шенген с отпадане на контрола по сухопътните граници.

Двете страни изразиха готовност за поддържане на редовен диалог в различни двустранни и европейски формати, обясниха от МВнР.

На 10 май т.г. служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и посланикът на Финландия Кристина Кувая – Ксантопулос проведоха среща, на която бе обсъдена необходимостта от засилено сътрудничество между държавите от Черноморския регион с цел адаптиране към предизвикателствата, пред които са изправени в следствие на войната в Украйна. Акцент беше поставен и върху Противоминната военноморска група в Черно море, сформирана от България, Румъния и Турция.