вторник, 16 юли, 2024 година.

Служебният министър-председателят Димитър Главчев е разговарял с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски преди официалното заседание на лидерите на страните членки от НАТО.

Главчев към Байдън: България е лоялен и надежден съюзник

Лидерите на НАТО: Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим

Двамата премиери са говорили по отношение на това, че трябва да бъде намалено напрежението между двете страни. Ето какво заяви още премиерът Главчев:

„На едно мнение бяхме, че трябва да се намали напрежението – в говоренето поне, тъй като знаете, че обикновено между гражданите, между народите на две, особено съседски страни, няма напрежение и политиците, ако не помагат да се развиват по-добре, поне и не трябва да пречат. Това е моe разбиране по принцип. А най-добре е да помагат.

Така или иначе, вчера говорихме, че трябва да се нормализират отношенията и да се върнат в онова русло, което беше 2017 година, когато беше подписан Договорcът за добросъседство“.

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Министър -председателят допълни, че няма нищо-по-хубаво от добрите отношения и отбеляза, че със Северна Македония сме повече от съседи.

Главчев каза, че трябва да се развива свързаността между двете държави във всичките ѝ аспекти – транспортна, икономическа и др.

Премиерът подчерта, че България не е отстъпвала от изискванията, които е поела не само Северна Македония, но и всички страни от Западните Балкани.

„Нашата позиция по отношение на Северна Македония съответства на европейската, а тя е, че всички кандидати за членство в Европейския съюз трябва да ги спазват“, допълни Главчев.